Hvor vi tit ser mellemørebetændelse hos mennesker, så er det oftest øregangsbetændelse (betændelse i huden i øregangen) vi oplever hos hunde og katte. Øregangsbetændelse kan give kløe, svie og smerte, og er meget generende.

Øregangsbetændelse kan skyldes gærsvampe (Malassezia) eller bakterier. Nogle bakterier (f.eks. Pseudomonas) kan være svære at bekæmpe og vil kunne kræve langvarig behandling.

For at fastslå, hvilken infektion, der er tale om, tager vi altid en prøve fra øret, som vi undersøger under mikroskop. 
Behandlingen af øregangsbetændelse vil ofte bestå af en kombination af medicinsk ørerens og øredråber. Ind imellem er øret dog så ømt eller så fyldt med ørevoks eller betændelse, at det bliver nødvendigt at skylle det i narkose.

Det er vigtigt at undersøge, om infektionen er under kontrol, før man afslutter behandlingen. Derfor vil ørepatienter som udgangspunkt altid komme til kontrolkonsultation efter ca 14 dage

Hvis der gentagende gang opstår problemer med øregangsbetændelse, vil vi lede efter en underliggende årsag. Hos hunde er de hyppigste årsager til øregangsbetændelse badning (vand i ørerne), hår i øregangen eller allergi.

Hos katte er allergi, pollypper, for højt stofskifte (Hyperthyroidisme) og øremider de hyppigste årsager til, at der opstår betændelse i øregangen.